Maso z laboratoří se v restauracích objeví dříve, než si myslíte

Na trhu se již brzy objeví další laboratorní novinka - uměle vyprodukované maso z buněk živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozmnožily a vytvořila se z nich vlákna svalové tkáně. 
Maso je od nepaměti součástí našich jídelníčků. Poslední roky se však začíná vážně mluvit o tom, že bychom jeho konzumaci měli omezit. Ve světe vzniklo např. populární hnutí „Meatless Mondays“ neboli pondělky bez bez masa, které motivuje lidi k tomu, aby si od masa dali pauzu alespoň jeden den v týdnu. Cílem je snížit konzumaci masa vzhledem ke zdravotním i environmentálním souvislostem. Ano, to nám dává smysl – maso nepotřebujeme každý den a už vůbec ne dvakrát denně. Existuje také spousta rostlinných imitací masa vytvořených s podobným záměrem, které jsou populární zejména mezi vegany. Ale maso z laboratoří? To se zdá být opravdu za hranicí zdravého rozumu… a nebo ne?

 

Žijeme v době, kdy se přirozené potraviny stávají vzácností. Potravinářský průmysl nám do jídel přidává chemii, silně návykový cukr a v laboratořích vymýšlí takové kombinace ingrediencí, které nás činí na produktech závislými. To už možná mnozí z nás ví. Na trhu se však již brzy objeví další laboratorní novinka – uměle vyprodukované maso z buněk živých zvířat. Tyto buňky jsou po odebrání živému organismu krmeny živinami tak, aby se rozmnožily a vytvořila se z nich vlákna svalové tkáně. 

 

Hlavním smyslem laboratorní produkce masa jsou prý environmentální důvody – snížení uhlíkových emisí, menší spotřeba energie, vody i země na pasení dobytka. S rostoucím počtem obyvatel na planetě roste také spotřeba jídla a podle zakladatele společnosti Mosa Meat (producent laboratorního masa, který jako první na světě představil před pěti lety tuto novinku) bude maso v budoucnu jednou z ohrožených potravin. 

 

 

Americká nezisková výzkumná organizace Faunalytics prováděla výzkum mezi 1200 lidmi a ptala se jich, zda by takovéto maso jedli. Bylo zjištěno, že 66% dotázaných by ho alespoň jedenkrát vyzkoušelo, 46% by jej kupovalo pravidelně a 53% by jím kompletně nahradilo maso konvenční. Rozhodující je prý to, jak se lidem zpráva podá. Název „Maso z laboratoří“ většinu lidí odrazuje, zatímco název „čisté“ maso bez použití antibiotik, které snižuje uhlíkové emise a využívá méně vody na lidi spolehlivě zapůsobilo.


První laboratorní masa se na trhu objeví ve formě hamburgerů a budou prozatím dodávány pouze do vybraných restaurací po Evropě. Po světě existuje několik společností, které se výrobou „čistého masa“ zabývají a většina z nich své produkty uvede na trh zhruba během tří let. Mosa Meat je výjimkou – ta své první kousky představí veřejnosti prý již koncem letošního roku. Zbývá už jen doladit ty správné chutě. Zní to jako děsivá sci-fi, že? Nebo byste ochutnali?

 

 

Kde v Česku koupíte opravdové bio maso a maso z českých domácích chovů?

 

Zdroje:

https://faunalytics.org/naturalness-concerns-and-clean-meat-acceptance-a-faunalytics-study/
https://www.mindbodygreen.com/articles/meat-grown-in-a-lab-what-people-think
https://ekonomika.idnes.cz/umele-maso-pestovani-mosa-meat-restaurace-fi2-/ekonomika.aspx?c=A180718_081723_ekonomika_fih

Přečtěte si také:

Jak mi ayurvéda změnila život a pomohla vyřešit problémy se zažíváním i lehkou nadváhou

Manifesto – kulturní a gastronomický pop-up market v Praze

 

 

→  Všechny články

 


 

Recepty:

Co vařit v teplých dnech? Výborný recept nám prozradil Running Cheff

Domácí pizza bez kvasnic

 

 

→ Všechny recepty

 


Objevujte zdravé restaurace po Česku:

Restaurace s BIO a farmářskou nabídkou v Praze

https://pruvodce.zdravycech.cz/kam-v-praze-na-jidla-bez-lepku-nejen-pro-celiaky/

 

→ Objevujte další zdravé podniky po Česku!

„Nastartujte se na zdravý životní styl!“

Specializované výživové poradenství